Veljavnost poroke v tujini

Vse bolj zanimiva je poroka v tujini. Eno izmed najbolj pogostih vprašanj je ali bo poroka veljavna tudi doma.
So destinacija in vse več jih je, ki ponujajo civilend obred, kar pomeni, da je poroka v tujini veljavna tudi doma.

Kaj potrebujete za veljavnost poroke v tujini?



Kar nekaj parov, ki niso seznanjeni z dokumentacijo, ki jo potrebujejo za ureditev veljavnosti poroke v tujini, odvrne misel, da bi se poročili v tujini. Ker pa je poroka v tujini vse bolj zanimiva misel, je postala zahteva po dokumentiv za veljavno poroko tudi doma, čisto preprosta. Kaj potebujete od dokumentov vam bomo svetovali mi in vas tudi zvodili čez celoten postopek. Ustrezne dokumente za poroko v tujini lahko pridobite že v enem dnevu na vaši upravni enoti.

Ti dokumenti so sledeči:

  • Rojstni list na mednarodnem obrazcu obeh partnerjev
  • Izpolnjena izjava o samskem stanu
  • Veljavni potni listi
  • V primeru, da je par že bil v zakonu in je ločen, bomo potrebovali tudi sodbo o ločenosti iz sodišča.
  • Vsi dokumenti, razen potnih listov, morajo biti prevedeni v jezik, ki ga država zahteva. V večini je to angleški jezik, na primer za poroko v Grčiji pa je potrebno dokumente prevesti v grški jezik.

Seveda pa je postopek in zahteva dokumentov odvisna od posamezne destinacije. Nekatere destinacije zahtevajo vpogled original dokumentov pred prihodom na destinacijo, kar pa paru omogoči, da se ob prihodi na destinacijo ne potrebuje zglasiti na upravni enoti ampak se lahko takoj poroči na izbrani lokaciji. 
Še vedno pa je veliko več takšnih destinacij, ki ta postopek še zahteva. Tukaj je potrebno kopijo dokumentov posredovati na destinacijo pred odhodom za kar poskrbimo mi. V večini je to mesec in pol pred odhodom.

Po poroki par dobi že na destinaciji poročni list, ki je opremljen z apostili. Poročni list je ob prihodu domov potrebno prevesti v slovenski jezik pri uradnemu prevajalcu in se s prevedenim poročnim listom zglasiti na upravni enoti, kjer vam bodo potrdili datum poroke.



Nekaj izmed destinacij kjer je poroka v tujini veljavna tudi doma.
Poroka na Mauritiusu, Sejšelih, Karibih, Ameriki, Italiji, Grčiji, Francoski Polineziji, Cookovih otokih, 

Divine Travel