Santorini

Santorini, ki je v grščini imenovan Thira je vulkanski otok barvnih klifov, ki dosežejo višino tudi do 300 m in leži v sredini Egejskega morja. Znan je po belih hiškah z modrimi strehami, ki so terasasto razporojene po otoku s sanjskimi razgledom na morje. Ob sončnem zahodu sonce pusti rumeno in oranžno barvo na hiškah. Pogled je nepozaben.

Santorini

Kdaj odpotovati?

Če se želite na Santoriniju kopati in sončiti je najboljši čas za potovanje od junija do septembra. Morje je najbolj toplo v mesecih avgust in september kar je bolj primerno za potovanje z otroki.
Če želite bolj raziskati znamenitosti, preizkušati hrano in delati izlete na Santoriniju, potem je najboljši čas za izbor potovanja na Santorini meseca oktobra in novembra ter aprial in maja. V navedenih mesecih je tudi manj gneče in temperature niso tako visoke. 
Od decembra do marca je najnižja sezona potovanja, kjer so cene hotelov najnižje in boste lahko prišparali nekaj denarja.

Iz Ljubljane so možni direktni poleti od junija do septembra, iz Benetk pa po bolj ugodni ceni lahko letite celo leto. 

Temperature

Santorini doseže najvišje temperature v mesecih julij in avgust kjer je povprečna temperatura 27°C.
Od januarja do aprila se temperature gibljejo od 14°C do 19°C. Maja je povprečna temperatura 22°C, junija pa 26°C.
September je že malo bolj svež od julija in avgusta. Povprečna temperatura do 25°C, nato pa v naslednjih mesecih temperatura ponovno pade.

Zanimivosti Santorinija

Za vas smo izbrali top 10 stvari, ki jih morate obiskati.

1. Najlepše in najbolj znane lokacije za sončni zahod
Najbolj znana lokacija z najlepšim sončnim zahodom na otoku Santorini je Oia grad, ki pa ni nujno, da je vedno najlepša.
Najlepših sončni zahod je v Firi, Firostefani in Imerovigli (priporočljivo, da si ga pogledate iz lokacije Skoros in Imervigli). 
Da bi videli Santorini iz čisto drugega kota pa morate obiskati Faros in Akrotiri, kjer boste lahko skoraj čisto sami.
Ena najvišjih točk je Pyrgos ali Vlihada kjer vas bo navdušilo menjavanje barve vulkana ob sončnem zahodu.

2. Hiša v jami Yposkafo (cave house Santorini)
Arhitektura Santorinija je res neverjetna. Hiša v jami je nastala s strani bolj revnega prebivalstva na Santoriniuj, da bi se zaščitili pred vetrom. Danes pa te hiše oddajajo kot luksuzne nastanitve za turiste.
Izkoristite priložnost za nekaj posebnega pa čeprav za eno noč.

3. Muzeji
O bogati in dolgi zgodovini Santorinija lahko izveste v muzejih Prehistoric Thera in Archaeological Museum.
Museum of Prehistoric Thera, tel. 22860 23217
Archaeological Museum, tel. 22860 22217

4. Romantična večerja ob robu kraterja
Kombinacija ambienta, neverjetnega razgleda in dobre lokalne hrane ob prijetni družbi bo nepozaben večer. Na Santoriniju boste našli kar nekaj takšnih restavracij.

5. Akrotiri, Santorini
Sprehod skozi Akrotiri je kot potovanje skozi čas. Po šestih letih so ga odprli tudi za publiko. Sprehodite se skozi ulice in trge zgodovinskega mesta starega več kot 30.000 let.

6. Pokušina lokalne kuhinje na Santoriniju
Je nekaj kar ne smete izpustiti. Kaj je lahko bolj nepozabnega kot priprava hrane iz sestavin, ki jih nudi otok izpod rok profesionalnega kuharja. Naj bo večerja polna okusov ob dobrem lokalnem vinu v prijetni družbi zapolnila vaš spomin na Santorini.

7. Potapljanje na Santoriniju
Za ljubitelje potapljanja in začetnike ali le radovedneže bo potapljanje nepozabna izkušnja.

8. Emporio vasica na Santoriniju
Emporio vasica je locirana v osrčju otoka in zelo blizu plaže Perivolos in Perissa. Sprehodite se skozi ulice vasice znane po gradovih otoka. Krasna lokacija za nepozabne spominske slike.

9. Z motorjem ali avtomobilom po otoku Santorini
Najem motorja ali avtomobila na Santoriniju je zelo priljubljeno med turisti. Tako si boste najlažje ogledali otok v celoti po svojih željah in občutili kulturo otoka ter spoznali način bivanja lokalnih prebivalcev.

10. Sanjske fotografije in vredno ogleda lokacij na Santoriniju
Oia in Fira sta najbolj znani vasici za nepozabne slike. Če boste imeli čas na vašem oddihu pa izkoristite oglede še drugih delov otoka.
Poleg ogledov in sprehoda po vasicah je vredno ogleda tudi znane črne plaže Perissa ali Vlychada bela plaža.
Razgled iz klifa v Amoudi zalivu in raziščite skrite plaže blizu letališča.

Dobro je vedeti

Znano je, da je hrana v restavracijah v bolj turističnih vasicah kot je Fira, bolj draga. V bolj neobiskanih vasicah kot je Perissa boste lahko jedli dosti ceneje. Plačati  več ne pomeni jesti bolje :)

V Grčiji se čas ustavi. Ne prehitevajte, sprostite se...če se bo kaj zlomilo, bo popravljeno jutri ali pa kakšen dan kasneje. Prepustite se oddihu, kulturi, načinu življenja lokalnih prebivalcev in lepoti otoka.

Poročni paketi
Preberite zgodbe naših strank
Poroka na Santoriniju, Grčija

Zdravo,  

evo, uspelo jeeee 😁😁😁naj se še enkrat zahvalim za vso pomoč in potrpežljivost 😁 v prilogi pošiljam nekaj fotografij😄

Lep pozdrav,

Tjaša


Več >>