10 stvari, ki ji morate izkusiti na Mauritiusu – 1.del

»Najprej je bil ustvarjen Mauritius, potem pa nebesa kot kopija Mauritiusa.« Mark Twain

Mauritius je idiličen tropski otoček v Indijskem oceanu, ki združuje azijske, indijske, evropske in afriške prvine v unikatno izkušnjo. Imenujejo ga tudi rajski otok, poznan je predvsem po plažah, ki se uvrščajo med najlepše na svetu, vendar boste navdušeni tudi vsi tisti, ki si počitniškega odklopa ali poročnega potovanja ne zamišljate le kot poležavanje na peščenih plažah in potrebujete več akcije. 

V nadaljevanju boste našli seznam stvari, ki jih morate izkusiti na Mauritiusu, in vključuje tako naravne znamenitosti kot kraje, na katerih boste začutili najbolj pristen stik s kulturo in prebivalci, ter aktivnostmi, ki vam bodo pričarale nepozaben dopust.

Chamarel Waterfalls: spoznajte 7 barv zemlje

Majhna vasica na južnem delu otoka skriva mnoga presenečenja. Zagotovo je največja paša za oči naraven fenomen obarvanosti zemlje: viola, rumene, oranžne, rdeče, zelene, rjave in modre. Barve so nastale s preoblikovanjem bazaltne lave v glinene minerale. 

undefined
Če bi poskusili barve zmešati med sabo, se sčasoma razvrstijo v ločene plasti: vsako zrno peska se združi s svojimi brati in sestrami enake barve.
Chamarel je najlepše obiskati ob sončnem vzhodu, z malo sreče vam bodo družbo delale tudi orjaške želve, za otroke pa je v neposredni bližini tudi igrišče.

Zaplavajte z delfini na odprtem morju

Plavanje z delfini je neverjetna izkušnja, večinoma pa je mogoča le v bazenih ali ob obali. Na Mauritiusu boste lahko s temi čudovitimi, igrivimi, inteligentnimi bitji zaplavali tudi v njihovem naravnem okolju, na odprtem morju. 

undefined
Običajno vas pride pozdravit okoli 20 delfinov, velikih od 1 do 4 metre (odvisno od vrste in starosti), vendar boste morali vstati že zelo zgodaj (odhod z ladjo je običajno med 7. in 8. zjutraj). Nič nenavadnega ni, če boste srečali celo kita ali morskega psa – nenevarnega seveda.
Cena za plavanje z delfini na Mauritiusu je za odrasle okoli 50 evrov, ne pozabite rezervirati mesta dovolj zgodaj, saj je povpraševanja veliko.

Mauritiuski rum

Morate ga poskusiti! Poznavalci bi rekli, da ima edinstven karakter – sladek in blag in zadnja leta postaja svetovni hit in se postavlja ob bok najbolj priznanim proizvajalcem te žlahtne kapljice. Ne glede na to boste uživali, ko boste v lokalnem okolju poskusili domačo pijačo. 

undefined
Obiščite lahko tudi proizvodnje ruma – na primer St. Aubin in Chateau Labourdonnais, najboljšega in večkrat nagrajenega, staranega v hrastu, pa boste lahko poizkusili v Chamarelu (Rhumerie de Chamarel).

Plaže na Mauritiusu

Na Mauritiusu boste našli nekaj najlepših plaž na svetu! Bel svilnat pesek, palme in turkizno morje - preprosto očarani boste! Največ raznolikih plaž s številnimi zalivi boste našli na severnem delu otoka, najbolj slavne, ki jih vidite na vseh razglednicah, pa so na vzhodu. Na zahodu boste doživeli najlepše sončne zahode, zlati pesek in plitko morje, jug pa je bolj divji in je raj za ljubitelje kitesurfinga.

undefined
Vse plaže so po zakonu javno dostopne, čeprav si hoteli tiho lastijo najlepše.

Plantaže čaja

Bois Chéri je 250 hektarjev velika proizvodnja čaja – največja na Mauritiusu na južnem delu otoka. Sprehodili se boste lahko med neskončnimi polji čaja, kamor vam seže pogled, obiskali muzej s pohištvom iz 17. stoletja in seveda sodelovali tudi v preizkušanju zelenih, zeliščnih in aromatičnih čajev.

undefined
Vsi navdušenci pa lahko rezervirajo voden ogled Mauritiuske čajne poti (Mauritius Tea Route), ki traja 5 do 7 ur. Popeljali vas bodo v preteklost, začutili boste korenine otoka in spoznali številne naravne znamenitosti otoka ter kako se uporabljajo v hrani in pijači.

Česa ne smete zamuditi na Mauritiusu - 2. del.

Preverite potovanja na Mauritius >>

Morda vas zanima še:

- Najina mavricijska poroka je bila sanjska
- Romantični Mauritius
- Z otrokom na Mauritius
- Zakaj na poročno potovanje na Mauritius
- Poroka na Mauritiusu